fredag 10. september 2010

Høsten kommer....

Ja nu e høsten ankommet og ting e i forandring, både ute i naturen og inne i fjøset! Det e rart å stå opp mens løvet fell av trærn, sola kommer ikke like tidlig opp, det e så kjølig at (iallefall æ) må ha på mæ både stilongs og ullkær på morramelkinga...vi har ikke meir enn tre uke igjen her på fjøsen, og vi merka at vemodet sig innover oss. Nu venta en Islandstur i oktober, og deretter står livet ganske åpent! Deilig, men også skummelt!

Men tross høst og vemod, det mangla ikke på ting å gjør! En gang i måneden har vi melkekontroll, der vi mål kor mye kvær geit melka i døgnet!

Æ va sekretær under denne kontrollen sia æ hadde begynnende senebetennelse i fengran etter melkinga. Runa og Johan sto i hver sin gard, ropte opp nummeret og mengden melk på geita, og æ førte det inn på lista! Trur geitern syns det va rimelig merkelig å ha mæ på en stol midt på fórbrettet, men de sa nu ingenting....

Odelsgutt Olav og hans kjære Desna (a.k.a Desnis) kosa sæ i sofaen vårres :)

En fjøspus har vi også! Som bi skjemt vekk så det hold av oss budeien...her snakka vi kylling, sei-filet, blaut-fór og fersk geitemelk kvær morra og kveld. Trur den har en fin sommer, denne katta...

Forrige helg reiste vi tell Ulvik i Hardanger på besøk tell nå venna av han Olav. Trur ikke vi kunne fått en finere dag og ankom Hardanger på, her snakka vi sol og mange-og-tjue grader....i september!!! Pål, hans sønn David, og vårres Olav:)
Vi hadde vel kanskje vært der i sånn ca tre minutt før æ oppdaga at disse menneskan hadde PLOMMETRÆR i hagen!!!!
Da va det nån som måtte plukk litt...

EG SKA PLUKKA PLOMMOR I HARDANGER!!!! :)

Runa va ikke lite fornøyd ho heller...

frøknene snuse...

Med to kokka i hus, va det duka førr en heilt FANTASTISK middag! Kalv med potetbåta, soppsaus og grønnsaker....det va intet mindre enn HIMMELSK GODT! Æ og Runis holdte på å daun opptell fleira ganga fordi det va så godt. Heldigvis klarte vi oss.

Eyvor, kona tell Pål. Verden e sannelig ikke stor; ho va fra Narvik, og kjente min far fra ungdomstida i Narvik!

Pål snusa på godsakene


Eyvor spådde mæ i kortan, det så ikke særlig bra ut, må æ sei. Æ ska tydeligvis bi dradd ned i et enormt dragsug av skyld og vær en slave av skriving eller kunsten min...:( Æ bei litt satt ut, særlig sia det neste dag bei ENDA verre kort!! :( La oss håp det ikke ligg nå i dette...

Utsikta va det iallefall ingenting å sei på...

Desnis, Olav, Runis og Eyvor nyt morran på trappa...
Olav sørga førr den rette stemninga med sin to-rader!
morgenstund har gull i munn...


Runa ville også lær. Ho har et støkke igjen før ho e like god som han Olav, men det e ikke lenge!!:) You GO, RUNIS!!!

lik? vi? hæ? skjønna ikke ka du snakka om....

Mens gutta boys sku fiks en båt nede i havna, tok æ og Runa oss en kjøretur tell Osa og Galleri Hjadlane der Lars Polden bor og laga sin kunst. Flott galleri med utruli beliggenhet!!

ikke så verst plass å ha hus og galleri....

huset

oh happy day!!
et lite liv i sola...


I lille Osa e det også store ting på gang. Her har belgiske Robert fløtta med kone og tre av sine fem barn for å starte villmarks-basecamp!! Bygginga har starta, men denne sommer har han hatt evig nok med å selge belgiske pannekake på den gamle kafeen fra 1917!! Vi bestilte såklart kvær sin porsjon! Med eple!

æ måtte no ring å fortell kor kult det va i Osa...:)


...med ekte, belgisk sukker fra bambus-skåle!

fine teak-stola hadde han også....æ holdte nesten på å ta med mæ etpar æ syns de va så fin!

Denne familien hadde reist mye i verden, og samla med sæ insekta fra både her og der...

fine kafeen....

Runa tok en prat med den 18-årige sønnen. Ganske tøft av en ungdom å reis fra Antwerpen i Belgia der det bor 1,6 milliona, tell Osa i Norge kor det e berre 30 fastboende...vi syns iallefall det va beundringsverdig!


Denne familien bodde fast i en Yurt, et mongolsk type telt! De hadde bygd denne sånn at den tålte litt meir vær og vind, og her har de bodd siden mai!!! :)
check it out!!


toalettet! :)

Du kan les meir om Roberts prosjekt her:
http://www.hardangerbasecamp.com

Etter Osa-besøket kjørte vi telbake tell havna førr å hent gutta boys! På veien va det MYE epla....

Denne lå på vannet...:) veit ikke heilt ka æ ska kall det. Flåte? Båt? Husbåt?

September på Gudmedalen betyr også henting av bukka og start på parringsesongen...
Først henta vi årets bukkekillinga nede i Li. Dem va ikke overbegeistra akkurat...


ut av bilen og inn i fjøset!


En av disse småguttan va så heldig å få kom fram i dalen tell de killingan som står der framme. Vi tok han i Pick-upen og for avgårde med han!

Stakkar, han ante ikke ka som venta han...:)


ganske moro for gutten, dette...


Har du hørt....


Etter vi hadde satt ut lille-bukken tell killingan, henta vi samtidig de store bukka heim... her har vi big boy himself.

man må lokk litt på de store guttan...


Han har en formidabel nese som kan lukt om geita e i brunst!

Vi har femti geiter som ska insemineres med den beste bukke-spermen, og når Big Boy har snusa ferdig og geita e klar, da kommer Sturle med utstyret og inseminer geita! Svupp, så va det over! :) De resterende 300 geitern gjør det på gamle-måten...e vel hyggeligst det, kanskje:)

Sjekk leppa... fyren har fått ferten, for å si det sånn. Desverre bei det lite action på Big Boy denne gang, det va Sturle som fikk driv med selve insemineringa...;)

og ellers går nu dagan....

...stort sett sånn som dette :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar