tirsdag 24. august 2010

Saueslakting!

Ja, berre for å advare før du les videre; dette innlegget e ikke for de sarte sjeler! Her blir det ganske morbid, med blod og gørr i lange bana!
Igår fikk æ og Ho Runa værme på saueslakting, og det va kjempespennanes!

Her har vi da avlivningsredskapet: Skytemaska helt til høyre, med kniven og ammunisjonen ved siden av... Skytemaska funger på den måten at man legg inn et skudd øverst og trekk av på vanlig måte. I den andre enden skytes det da ut en bolt på ca 3-4 cm i lengde og ca 5 mm tjukk. Man hold heile våpenet inntel hodet på dyret, og bolten skytes ut rett inn i skallen på dyret, og sprett rett tebake inn i skytemaska. Dyret e dødt på null komma svisj, det va faktisk ikke ekkelt å se på engang.

ca 20 sekund siden dødens bolt inntraff....

Så må sauen opp på slaktekrakken. Dette va en tung sau, ca 100 kg!

Sturle starta snittinga...



Slaktinga va spennanes og interessant å se på, det einaste ekle va når Sturle knakk og skar av føttern på sauen...det va en FORFERDELIG lyd!!!

for nån minutta sia va disse ute å gikk.... sprøtt. De va heilt varm og bevegelig enda.


Sturle separer spiserøret og luftrøret fra kværandre...

...og knyt deretter en knute på spiserøret sånn atdet ikke ska kom vomfyll ut av det under slaktinga.

Runa kjenn på korsn et luftrør kjennes ut!






Runa kjenn på vomma og Sturle drar ut fettet!!


FETT som ligg mellom huden og kjøttet. Rett og slett. Sånn ser det også ut når menneska får for mye fett!!


Galleblæra!

Æ tenkte æ sku prøv mæ på litt eder og galle...

Altså, man bi litt morbid når man hold på med sånne her slaktegreier. Dette e altså Sturle som si titt titt ut igjennom et utskjært rompehull...
Ikke sei at dåkk ikke bei advart!!!

vomma ska ut!!

vi måtte skjær høll på for å se inni magesekken....gjett ka som va der da. Gress, gress og atter gress :)


SJEKK DETTE!!!! heilt rått!! Sånn ser lungan ut!


Olav gjør klar tell å heng opp sauen.

da bi det bi lettere å flå det heilt.



Flåing! Her brukes ikke kniv, men knyttneve for å riv av skinnet! Bruka man kniv e det lett for å få hull i skinnet.


så skal man jo miste hodet til slutt....

Her e altså kun hodet igjen, med heile skinnet og ulla....


et stk hode med tilhørende skinn, en stk Runis

ingen hjemme lenger

etterpå må kroppen heng ihvertfall et døgn for at det ska bi lettere å partere. Hves man begynn å skjær sånn like etter avlivning, e kjøttet fremdeles varmt og laust, og det bi vanskelig å skjær i det og få fine støkka. Kroppen bør vær innpakka i en slakepose for at ikke flue ska kom å legg egg i kjøttet mens det heng.

Det heile va superspennanes, og absoulutt ikke ekkelt i det heile tatt! Med én gang sauen va død, så va det liksom ikke et dyr med følelsa eller tanka lenger, berre kjøtt som måtte skjæres opp og tas vare på!
Etter det heile va ferdi, måtte vi oppp på fjøset og melke! Og siden Sturles pick-up e en to-seters, så tok æ hedersplassen på vei opp bakkan!
En deilig dag!! :)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar