torsdag 6. oktober 2011

WELCOME TO THE JUNGLE

Fra turen på Halong Bay bar det inn tell hovedstaden Hanoi. Der va det fullt liv i gaten, men vi kom oss etterkvært tell det hotellet vi hadd booka. Trafikken i Hanoi e ekstrem, og består stort sett av scootera og mopeda. Vi har hørt rykta om at det e enda værre i Ho Chi Minh, men det e vanskeli å fatt. Trafikkregla e ikkeeksisteranes og det e ingen vits i å vent på at nån ska stopp førr fotgjengera. Uavhengig om det e fotgjengerovergang, lyskryss eller vanlig gate. Trikset e å bærre bynn å gå, hold et jevnt tempo over og håp på det bæste.

I tillegg e ikke scooteren begrensa tell å vær et kjøretøy førr én eller to. Nei, hær kan gjerne heile familien ta sæ en tur. Det e også utruli å se kor mye vara som kan fraktes på en tohjuling.







Hanoi, og spesielt gamlebyen, e en trivelig plass me masse små hotell, restauranta og butikka. Vi har brukt tia hær t å spis god mat, drekk BILLIG øl og vin, samt driv litt sightseeing. Blant anna besøkt vi tidligere Hoa Lo Prison, meir kjent som "Hanoi Hilton". Et fengsel som bei bygd av franskmennern under kolonitida og seinere av Nord-Vietnam under krigen mot USA. Dette va en spesiell opplevelse og en påminnelse om at vi e i et land dær myndighetan skriv historia og teng ikke e heilt åpent. Museet fokusert mest på grusomhetan gjort av franskmennern og hær va utstillingan krona me dramatiske og dystre lydeffekta. Historian va nok rett, men d bei næstn litt komisk me alle lydan som va lagt på. Utstillinga fra Vietnamkrigen derimot, fokusert på kor bra amerikaneran hadd det i fengselet. Hær va det julefeiring, god mat og ballspill som gjaldt. Litt komisk det óg.











Etter nån daga i Hanoi booka vi oss en tredagers tur me en guide og sjåfør fra et byrå som heit Ethnic Travels. Dag 1 starta me tur i båt på landsbygda og besøk i en nasjonalpark der de jobba med å bevar ei sjelden ape som kun finnes her.






Natta mellom dag 1 og 2 overnatta vi i nasjonalparken. Her traff vi svenske Anders som va i parken førr å driv me birdwatching. Sjøl om han sku ut i jungelen før klokka 6 neste mårran, delt han gjerne nån flaske øl og vin me oss ut over natta. Mens vi satt og prata ut dukka både pinnedyr, tusenbein og svære lynraske edderkoppa opp.

Lena imponera Anders med sine kunnskapa om Hegra og andre fugla

Big green bug



Frykt førr bugs

Næste dag va det klart førr tur ut i jungelen (heilt på orntli). Æ sei som en god kompis av oss (idet han pakka sekken på nachspiel og stakk tell skogs): "Ta det me ro, æ klar mæ i fjellet". Med andre ord, vi e begge gla i natur og friluftsliv. Men her va vi på bortebane. Turen i parken va verrkeli IKKE berre a walk in the park...

Turen starta me en SVÆR edderkopp som hadd spunne nettet sitt rætt over stia og satt og venta i ansiktshøyde. Guiden vårres holdt på å gå rætt inn i det, men fikk stoppa i siste liten. Lena va heldigvis opptatt med å se etter farlige teng på bakken og fikk ikke me sæ dette før edderkoppen va kutta ned og forsvunne.


Men det va nok av andre insekt, fugla og lyda tell å hold spenninga oppe underveis. Etter kvært e ikke teng så farlig, og turen va en utruli kul opplevelse.

Guiden vår fant spiselige teng og helbredanes planta overalt. Dette hjelp det å spis vess man slit me å gå opp(!) i vekt etter at man har fått unge

Lite standard bjørk å se

Tell tider va lydnivået i jungelen ganske ekstremt. Lena trudde vi nærma oss en diger maskin eller nåkka midt uti jungeln, men det va rett og slett insekt som laga et øredøvende bråk! Kjempekult!

Lena fikk problema me å oppretthold vårres "No-klapping-of-local-cats/dogs-policy" da vi traff på denne valpen etter at jungelturen va over.

Fiskelunsj, som svømt lykkelig rundt i tanken sin 10 minutt før bildet bei tatt. Yummi!

Etter jungelturen dro vi på vandring på landsbygda. Her e det rimelig enkle kår og folk bor ofte ilamme dyran sine.

Vi traff (og spist) geiter! Lena va i himmelen og fann ut at sognemaol e det offesielle geitespråket verden over :)

"Komma dao geitaaaaaaaaa!!!"

hus under hammarn kor folk bor...


hello, my name is ginger. I am a serious man.

Scootera (overalt)

Du lura på ka det rosa der e? Snegle-egg!!!!








vår søte guide!!!

deilig marked kor vi kjøpte dragonfruit!! :)

dvs, guiden vårres kjøpte førr oss...da bi det merkelig nok billigere...sånn e det her!


Deretter va det "homestay", altså middag heime hos nån lokale vietnamesera! Her va det rett i matlaginga, æ får beskjed om korsn æ ska tilbered sukkerertern.

Deretter ska det lages vårrulla! Ikke berre berre å rull inn i tynt rispapir, mn det gikk! :)



Flat-finger-ginger prøvde sæ også.

"har æ gjort det rett, eller...?"
Etter middag overnatta vi på et koseli hotell ved elva. Æ va sliten etter en lang dag og sku ta mæ en dusj...

Tarjei va ei pingle når det gjaldt å fang den og slepp den ut igjen. Han hylte som ei kjerring og fanga den i et glass:) Sjøl om han aldri kommer tell å innrøm det.

Dag 3
tea-time!!

herregud, tenk å ha dragonfruit I HAGEN SIN!!!!! det hadde disse folkan....de va ikke moden da, men likevel!

Sykkeltur i regnet. Akkurat som Bergen, det der...:)



Tarjei kjøpte sæ hengekøye på gata idag etter å ha prøvd denne...han betalte 30 kr :) Håpa den hold!

den heimelaga maten e MYE bedre enn den som e på restaurant!!


Etter te og sykkeltur va det tid førr rotur på et lite vann. Trudde vi. Tell det viste sæ at vi sku inni maaaaaaaaaaaaaange grotte som gikk laaaaangt innover!!! Den lengste va over 300 meter, og det va meeeget lavt undet "taket". Der måtte man hold evt klaustrofobi i sjakk! Freeeaky!!







Trygt ute igjen!! :)

1 kommentar:

  1. Yo! Nok en gang: Herlig å lese!

    Men... hva er de smellene som høres når dere kommer inn i grotta?

    SvarSlett